Az Ashramról

Kedves Érdeklődők!

Több éve munkálkodunk azon, hogy létrehozzunk egy vidéki elvonuló helyet, egy Ashramot. 2006-óta ez már egy megvalósult elképzelés, ami a Naptanyában ölt testet Zebegénynél, a Börzsönyben. A 2006 óta eltelt időben sokat fejlődött a tanya és így az ideérkezők számára egyre több örömet tud okozni.

A Naptanya varázslatos helyen van, a Duna-Ipoly nemzeti parkban, erdő szélén, hegyoldalban. Éppen ideális táborozásra, elvonulásra, megtisztulásra, illetve egyszerűen csak a kikapcsolódásra. A környezet csendes, romantikus. A madárcsicsergés, a jó levegő, a kirándulási, túrázási lehetőségek a jógázás és más sportok önmagukban is feltöltődést nyújtanak ezen a helyen.


Az udvaron Ősfák fogadják a látogatókat.  A Naptanya mögötti füves hegyoldal tetejéről tiszta időben szabad szemmel is jól látható az Esztergomi bazilika. A völgy alján egy hűs patak csobog. Az udvaron elhelyezett bográcsos-grill sütőben lehet készíteni kitűnő bográcsos ételeket és grillezni húst, zöldséget, és míg készülnek az ételek, a tábortűz mellett tökéletesen ki lehet pihenni a hétköznapok fáradalmait.A Naptanyához vezető erdei úton Szűz Mária oltárkápolnája áll, áldását adva az arra járókra. A helyiek is rendszeresen felkeresik és virágokat, mécseseket, köszönő üzeneteket helyeznek el rajta. Télen a pár száz méterre lévő sípályán lehet síelni és szánkózni is, bár szánkózni a Naptanyán is lehet - persze ha van hó. Zebegény környékén sok látnivaló található: innen indul egy kerékpárút végig a Duna partján, van kisvasút (Márianosztra-Szob-Zebegény), és a Bencés barlangok is itt vannak a környéken. Zebegényben a Kálvária dombon található az ország zászló és nemzeti hőseink emlékparkja, valamint az itt lévő kilátóról csodálatos kilátás nyílik a Duna menti tájra. Templomok, kápolnák, a Szőnyi István Emlékmúzeum és a Hajózástörténeti Múzeum látogatása teheti érdekessé az itt tartózkodást. A szomszédos tanyán lehet venni házi készítésű húskészítményeket, kecske és tehén sajtot, kecsketejet, kiegészítve a hétköznapokon megszokott étkezést. 
A Padma Jógastúdió és más jóga stúdiók is szerveznek a Naptanyára jógatáborokat, elvonulásokat, meditációs táborokat és hétvégi közös kirándulásokat.


 


Terveink

Még sok feladat és munka vár ránk. Az áram egyelőre aggregátorról működik, de terveink között szerepel egy szél-nap erőmű kiépítése. A tanyához vezető út javítása folyamatosan történik. Tervezzük a két ház központi fűtésének kiépítését, valamint fürdődézsa működtetését. A tanyán néhány éve még működött egy 15 fős szauna, ami idő közben elbontásra került, ennek pótlása is a tervek között szerepel. Törekszünk arra, hogy megtartva a hely jellegét, még ideálisabbá tegyük azt, az ideérkező, pihenni, kikapcsolódni vágyók számára. 
Igazán varázslatos ez a hely! 
 

Mi az ashram?

Swami Véda Bhárati a Himalayai Tradíció jóga mestere, 2009. májusi Magyarországi látogatása során megáldotta a Naptanyát. HARE OM

Idézet:

Az ashram szolgálata -- legyél Te az a lótusz! 

Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheshwarananda

Ausztrália, Brisbane, 2006. április 14.


"Áldottak, akik az ashramot szolgálhatják. Az ashramért végzett széva a legmagasabb spirituális széva - mert az ashramot szolgálni azt jelenti, hogy az egész világot szolgálni. Milyen csodálatos! Nem könnyű egy ilyen lehetőséghez jutni. Ez egy nagy áldás. Sok életen át sok jó karmát kellett gyűjteni ahhoz, hogy képes légy az ashramot szolgálni. Még a risik és jógik is „sorban állnak” hogy egy ilyen lehetőséghez jussanak.

Az ashramért végzett széva nem könnyű feladat. Tyága szükséges hozzá - lemondás, önfegyelem és önuralom. Imádkozz mindig Mahaprabhujihoz védelemért, hogy megóvjon a világi ügyekbe való visszaeséstől. Amikor sikeres vagy, olyan vagy, akár a lótuszvirág. A lótusz a piszkos vízben nő, de amint eléri a víz felszínét, feltárja csodálatos virágait. Minden szirom egy-egy jótulajdonság, egy-egy spirituális adottság. Ez azt jelenti, hogy lényed, igaz Önvalód teljesen feltárul.

Az emberek jönnek és megcsodálják a lótusz szépségét. Jönnek a kameráikkal, és fényképeket készítenek róla. Vagyis a lótusz automatikusan magára vonja sokak figyelmét. Kisugárzása, szépsége különleges és egyedi. A lótuszt mindig a legjobb és legmagasabb helyre teszik. Megkapja a legjobbat az életben. Csakis a legjobb helyekre viszik - az oltárra, Istenhez. Noha oly piszkos, iszapos vízből jön, mégis a tisztaság és a spiritualitás szimbólumaként tisztelik. Az ashram szolgálata által azzá a lótusszá válasz, amely a világi szamszára fölött áll és minden élőlény javára bontja ki szirmait, az isteni tulajdonságokat és az egyetemes szeretetet. Imádkozom Mahaprabhujihoz, hogy Ti legyetek ez a lótusz, amely addig növekszik, amíg felülemelkedik a piszkos vizen, teljes szépségében. Imádkozom, hogy ebben az életben elnyerjétek ezt az áldást, ezt a megvalósítást."  
Szállásfoglalás, információ, részletes felvilágosítás a (06-20) 438-7010-es telefonszámon, vagy a info@naptanya.hu