Érdekességek

Kemencében sült börzsönyi lepény

Az itt megjelenő cikket egy olvasónk küldte be. Tartalmáért a szerkesztőség felelősséget nem vállal. A nálunk publikálni kívánt cikkeket, recepteket a recept@donna.hu emailcímen várjuk. Kéziratot megtartani, visszaküldeni nem áll módunkban. Figyelem! Csak a saját készítésű képpel együtt beküldött recepteket tudjuk megjelentetni!

Tészta:
1.5kgliszt
8dlvíz
5dkgélesztő
1eksó
1dlolaj

Feltét:
5tojás
50dkgkolbász 
20 dkg szalonna

A tésztához valókat a szokásos módon bedagasztom, majd 30 p-ig kelesztem. Ha letelt a 30 p öt egyenlő részre osztom és kis cipókat formázok belőle. Lisztel meghintem és letakarva a duplájára kelesztem. Míg a tészta kel addig a kolbászt karikára a szalonnát apró kockára vágom.

A tésztákból 30 cm átmérőjű kerek lapokat nyújtok. A tojásokat egyenként a tésztákra ütöm és egy kenőtoll segítségével elkenem a tésztákon. A kolbászkarikákat elosztom az öt tésztán végül megszórom a szalonnával.

Forró kb. 200 fokos kemencében készre sütöm. Ezt a hagyományos ételt nyáron a hozzánk látogató „turistáknak” hétvégeken kínáljuk, de otthon a sütőben elkészítve is nagyon finom.

(Forrás: donna.hu)