Programok

Aktuális programok:
 

Worldwide Didgeridoo Meditation 

 

 


Naliní Női Kör és Szertartás Vezető képzés

 


Izzasztó Kunyhó Szertartás

-Majercsik János Oguz írása-
www.oguz.hu

Az izzasztó kunyhó egész napos gyógyító szertartás böjttel és elmélyüléssel. A jelenleg ismert legősibb írott beszámoló az időszámításunk előtti ötödik századból való, Hérodotosz tollából, aki a szkítáknál jegyzett fel ilyen rituálét. A világ számos pontján a mai napig alkalmazzák valamilyen formában, a természeti népek körében kiemelkedően fontos eseménynek számít még mindig. Az észak-európai szauna, a közép-európai és török gőzfürdő, az észak-amerikai inipi, a dél-amerikai temazcal és a magyar izzasztó- vagy gőzkunyhó mind ugyanazt a célt szolgálja. A test-lélek-szellem egyidejű tisztulását, gyógyítását. Ezt segíti elő az egész napos böjt is, amelynek során csak folyadékot, elsősorban vizet fogyasztanak a résztvevők. Ez a vállalás egyben felajánlás is a kérésekért. A szer során az aránylag szűk és kicsi kunyhóban fokozatosan nő a hőmérséklet és a páratartalom, miután a vezető a sötétben az izzó kövekre gyógynövényeket szór és folyamatosan locsolja rájuk a vizet. Ezzel egyidejűleg pedig elhangoznak a fohászok, kérések, melyek a hagyomány szerint a felszálló gőzzel jutnak el a Teremtőhöz. Majd felhangoznak a közösen énekelendő szertartásdalok, a legősibb hangszer, az élő hang rezgései, az erősödő forrósággal együtt átjárják az embert, betöltik a teret. Jellemzően az égtájakra és/vagy az évkör ciklusaira hangolva szokás „felépíteni” a szertartás menetét, amely több szakaszból, körből áll. Ezek között szünetek vannak, melyek hosszát a körökkel együtt a kunyhóvezető határozza meg.


Készül a tradicionális izzasztókunyhó Zebegényben a Naptanyán.

A részvétel 15-16 éves kortól, egészségi állapottól függően 60-70 éves korig mindenkinek ajánlott, havi rendszerességgel, az általános testi és lelki harmónia megtartása érdekében. Gyermekeknek 6-7 éves kortól lehet biztonságos módon ismerkedni a gőzkunyhóval, áldott állapotban lévő asszonyoknak hatodik hónapig javasolt a részvétel, ha a várandósság nem veszélyeztetett, illetve az illető hölgy nem várandósan ül életében először gőzkunyhóba, hanem már van némi tapasztalata a szerrel kapcsolatosan. A szertartás különösen jó hatású tud lenni hosszabb tisztító kúra elején és végén. Depresszió, szenvedélyfüggőségek, lelki problémák, pánikbetegségek, különböző allergiás tünetek esetén szintén hatékonyan tud segíteni. Súlyos szív-, vagy érrendszeri betegségek, súlyos tüdő-, vagy légzőszervi betegségek valamint súlyos pszichotikus, mentális betegségek esetében nem javasolt a hagyományos módon való részvétel. Ilyen és mindenféle egyéb hosszan tartó krónikus betegség esetén, előzetesen egyeztetni kell a gőzkunyhó vezetőjével.
Jellemző módón az ősi, archaikus kultúrákban az ilyen szertartások egymással közeli viszonyban lévő emberek körében zajlottak, gyakran külön férfi és női tanítások alkalmával. Ezen kívül egyéni, személyre szóló gyógyításokat végeztek a gőzkunyhó segítségével a közösség erre beavatott tagjai.
Modern korunkban a vegyes kunyhók a legelterjedtebbek, amelyekben olyan férfiak és nők vesznek együtt részt a szertartáson, akik sok esetben nem is ismerik egymást, s néha merőben más világszemlélettel és anyagi helyzettel rendelkeznek.


Az izzasztó kunyhót Shaman Hawk készítette.

Ez önmagában egyáltalán nem probléma, ebben az elidegenedett világban egyre nagyobb az igény a külső és a belső változások megélésére, valamint a régi értékek felfedezésére. Pont ezért különösen nagy felelősség hárul a szertartásvezetőre. A hagyományokat még alapjaiban ismerő és alkalmazó kultúrák idejében hosszú tanulási folyamatok és beavatások sora által lett valaki gyógyító. Ezek az utak bizonyos formákban a mai napig elérhetőek. Ahogy a kunyhón való részvétel - kevés kivételtől eltekintve - mindenkinek lehetséges, a kunyhóvezetés és minden más sámáni gyógyítói, tanítói tevékenység is elérhető. Viszont hosszú utat kell bejárni addig, hogy biztonsággal tudjunk másokon segíteni. A felelősség mindig a kunyhóvezetőn van!
Bárkihez is mentek ilyen szertartásra, van pár dolog, amit feltétlenül vigyetek magatokkal, valamint kérdezzetek rá a szertartás vezetőjénél:
Természetes alapanyagú könnyű kunyhózó ruha, ha még nincs, akkor lányoknál fürdőruha és egy hosszabb póló, fiúknál rövidnadrág. Ennél több lehet, de kevesebb nem, a tradicionális utak követői nem szoktak meztelen kunyhót tartani, ez inkább a New Age irányzatokra jellemző. Papucs, törülköző, kényelmes „kirándulós” ruha, amit kunyhózás után fáradt, izzadságtól tapadó testedre könnyen fel tudsz magadra ölteni, és amit nem féltesz a tűz közelségétől, legyen nálad.
Ha holdazó hölgy vagy, másképpen szólva menstruálsz, kérdezz rá, hogy részt vehetsz-e a szertartáson. Sok hagyományban ilyenkor nem lehet bemenni a vegyes kunyhóba, külön holdkunyhót tartanak nekik.


Bőséges innivalót, ennivalót ajánlott hozni a szer végén történő közös étkezéshez. A böjt jellemzően egy napos szokott lenni, de lehet hosszabb is, a kunyhó napján csak a szertartás után lehetséges az étkezés. Kérdezz rá a vezetőnél arra is, hogy mikortól kell böjtölni! Folyadékot minél többet érdemes fogyasztani, lehetőleg vizet. Alkohol és bármilyen kábítószer fogyasztása, másnaposság ilyenkor különösen veszélyes lehet, ilyen állapotban semmiképp se vegyél részt izzasztásos szertartáson!
Jó tisztulást!
 Túra és program ajánlat:

Jelenleg nincs szervezett túra, de az egyéni túrázási lehetőségeket itt találod:

1, Bernecebaráti - Hont szakadék 
A turistaház felső kijáratánál a kék jelzésen jobbra indulunk el, majd később a zöld jelzésen folytatjuk utunkat. A Hont szakadékban különféle régmúlt időkből (miocén korból) származó kagyló- ill. csigaházakat gyűjthetünk az üledékes kőzetből. Innét a zöld jelzésen továbbhaladva érhetünk le Hontra. Visszafelé lehet gyalogosan is közlekedni, de a menetrendszerinti buszjárattal is visszajuthatunk Bernecebarátiba.
Könnyű túra, kis emelkedőkkel, lejtőkkel.
Táv hossza: oda-vissza kb. 16 km.

2, Bernecebaráti - Drégelyvár - Deszkáspuszta 
Kék jelzésen indulunk, majd a kék-zöld jelzés találkozásánál balra fordulva a Hármashatár után eljutunk arra a pontra, ahol a kék és a zöld jelzés elválik egymástól. A kéken tovább haladva kb. 1,2 km után találkozunk a kék kereszttel. Itt tábla jelzi az utat bal kéz felé Hontra, mi azonban jobb kéz felé folytatva utunkat beérünk egy nagyon szép bükkösbe. A Kőkaput elhagyva rövid idő múlva elérjük a Sárkány-törés sziklatörmelékes részét. Innen kb. 2 km-es könnyű túra után találkozunk a piros jelzéssel, majd továbbhaladva a kék L jelzésen balra fordulva jutunk fel a festői szépségű Drégely-várhoz.
Visszafelé a piros- és a kék jelzések találkozásánál a piros jelzésen balra fordulva érünk le a Nagy-völgy egészén keresztülhaladó erdészeti útra. Itt jobb kéz felé haladva másfél km után érjük el a deszkáspusztai erdészházat. Visszafelé vezető utunk végig a Nagy-völgyön áthaladó aszfaltozott erdészeti úton vezet Bernecebarátiig.
Táv hossza: oda-vissza: kb 22 km.

3, Bernecebaráti - Varjas kunyhó 
A túrát indíthatjuk úgy is, hogy busszal átmegyünk Kemencére. Ha azonban a gyalogos megoldást választjuk, akkor a turistaházból látható erődtemplom mellett visz el a börzsönyi kék jelzés. Ezen az úton haladva érünk Kemencére, ahol a kék jelzés találkozik a zöld- majd a sárga színű jelekkel. A sárga turistajelzésen haladva érünk ki a faluból, majd 200-300 m-es meredek emelkedő után elérjük a Gomb-hegy tetejét. Közben érdemes a lábunk elé nézni, mert a mészköves-törmeléses talajon rengeteg kagyló-, csiga- és szivacsmaradványt fedezhetünk fel. Miután felértünk a tetőre, a sárga jelzésről nem térünk le, a "tótok útján" haladunk, és kb. 5-6 km után érjük el a Varjas kunyhót.
Visszafelé nem a jelzett úton haladunk, hanem - ha arccal Kemence felé állunk - jobb kéz felé egy jól kivehető erdei úton indulunk el. Másfél órai gyaloglás után elérjük a bernece Nagyvölgy műutat, ahonnan már csak néhányszáz méter a faluvégi erdészet.
A túra hossza: 17 km.

4, Bernecebaráti - Pénzásás kulcsosház 
A túra első részében a Varjas kunyhóig haladunk. Innen a sárga jelzésen továbbhaladva 5 km-es gyaloglás után érjük el a kék *-et. Itt balra fordulunk és egy rövid séta után elérjük a Pénzásás kulcsosházat (sajnos nem üzemel).
Visszafelé a zöld jelzésen érjük el Deszkáspusztát, ahonnan a Nagyvölgyi úton juthatunk Bernecebarátiba.
Túra hossza: 23 km

5, Bernecebaráti - Csóványos 
Csak tapasztalt túrázóknak ajánljuk!!! A távolság elég nagy, az út meredek!